Az ipari mérési feladatoknál sokszor van szükség tömeg-, erő-, nyomaték-, nyomás-, megnyúlás- és elmozdulásmérésre. A legtöbb szenzornak – a mérési elvéből adódóan – nem a PLC-k bemenetei által általánosan fogadni képes sztenderd analóg jeltípusok (feszültség 0-10 V, áramerősség 4-20 mA) a kimeneti jele, hanem valamilyen „egzotikus” jel.

Ilyen például a mérlegcellák, erőmérő cellák és nyúlásmérő szenzorok esetében – az azokban alkalmazott nyúlásmérő bélyeges teljes Wheatstone-hídból adódóan – a feszültségarány. Ezt legtöbbször mV/V-ban szokták kifejezni, és egy ilyen szenzor névleges terheléséhez jellemzően 1-4 mV/V elektromos jel tartozik. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha 1 kN-on mérési tartományú, 1 mV/V névleges jelkimenetű erőmérő cellát 1 kN-nal terhelünk meg és a híd tápfeszültsége (hídgerjesztés) 1 V, akkor 1 mV-ot mérünk a kimenetén. Ennek a megmérésére a PLC-k 0-10 V bemenetei több okból sem alkalmasak. Nem tudnak kiadni kellően stabil tápot, nem tudják az visszamérni kellő pontossággal és az 1 mV alatti tartomány megméréséhez sem a felbontásuk, sem a pontosságuk nem elegendő. Arról nem is beszélve, hogy nem alkalmasak a szenzor kábelhossz-változásának és a kábel hőmérséklet-változás miatti ellenállás-változásának kompenzálására sem.

A fenti okok miatt az analóg mérleg- és erőmérő cellák, valamint a nyúlásmérők PLC-vel történő használatához mindenképpen szükséges valamilyen (elő)erősítő. Mi a szakmai gyakorlatunkban többféle erősítőt különböztetünk meg. Megkülönböztetünk integrált erősítőt és különállót, analógot és digitálist, egyszerűt és „okosat”, egycsatornást és többcsatornást, kijelző nélkülit és kijelzőst. A következő cikksorozatban mindegyik típust bemutatjuk, majd a végén készítünk egy összehasonlítást is az egyes típusokról, hogy ezzel segítsük megválaszolni a kérdést, hogy „Hogyan válasszunk mérőerősítőt?”.

Természetesen nem csak nyúlásmérő bélyeg alapú szenzorokhoz szükséges mérőerősítőt választani, így a cikksorozat többi részében sorra vesszük az általunk minden nap használt és ajánlott szenzorokhoz, szenzor típusokhoz javasolt mérőerősítőket és segítséget nyújtunk ezek kiválasztásában.

2. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok integrált analóg mérőerősítővel

3. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok különálló analóg mérőerősítővel

4. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok integrált digitális mérőerősítővel

5. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok különálló digitális mérőerősítővel

6. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok különálló „okos” mérőerősítővel

7. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok különálló többcsatornás mérőerősítővel

8. rész: mérleg- és erőmérő cellák, nyomaték-, nyomás-, nyúlásmérő szenzorok erősítős kijelzővel

9. rész: mérőerősítő választása piezoelektromos szenzorokhoz

10. rész: mérőerősítő választása frekvencia kimenetű nyomatékmérőkhöz és kombinált nyomaték- és fordulatszám / szöghelyzet szenzorokhoz

11. rész: mérőerősítő választása induktív útadókhoz

12. rész: mérőerősítő választása potenciométeres köteles, huzalos és szalagos útadókhoz és szögadókhoz

13. rész: mérőerősítő választása mágnesszalagos inkrementális út- és szögadókhoz

14. rész: mérőerősítő választása magnetostrikciós útadókhoz

15. rész: mérőerősítő választása árammal táplált piezoelektromos szenzorokhoz

16. rész: mérőerősítő választása Pt100 ellenállás hőmérőkhöz

17. rész: mérőerősítő választása hőelemekhez

18. rész: mérőerősítő választása FBG optikai szál alapú nyúlás-, hőmérséklet-, elmozdulás-, erő-, dőlés- és gyorsulásszenzorokhoz